Önce Ruh Yorulur, Sonra Beden
Neyi bekliyorum? Birini, birşeyi, bir yere gitmeyi, bir yerden dönmeyi, parayı, aşkı, olayı ha? Neyi bekliyorum tam olarak?
Siz de sürekli bir şeyleri bekleyen ama katiyen ne beklediğini bilmeyenlerden misiniz? Hoş geldiniz.
Herşeyiniz dört dörtlüktür ama ruh haliniz hariç. Neden? Elle tutulur bir sebep yok. Baş ağrıları, bölünmüş uykular, dayak yemiş gibi uyanılan sabahlar, sebepsiz ağlama krizleri. Anlamsız ve verimsiz günler... Ne bu, 21. yüzyıl pandemisi mi? Ortada yüzyıldır süregelen ruhsal bir pandemi varken yepyeni bir pandemiyi konuşur olduk. Neden bedeni hasta eden şeyler gündemi oldukça meşgul ederken, ruhu hasta eden şeyler pek konuşulmuyor hiç düşündünüz mü?
Çünkü şükretmeliyiz halimize değil mi? Afrika'daki çocuklar aç susuz. Ben ruhsal sorunlarımı ortaya döküp gündemi meşgul etmemeliyim. Çünkü şükretmeliyiz çok büyük problemleri olanlar var, ölüm var, hastalık var sen sadece pireyi deve yapıyorsun. Çünkü ruhsal hastalıklar öldürmez. Yersen!
Bırakın şu şükret nidalarını. Şükretmeyen insan zaten bu dünyada varolamaz. Elbette herkes şükrediyor ben de dahil. Fakat ben şükredince Afrika'daki çocuklar su bulmayacak ya da ölüler dirilmeyecek. Zaten başkalarının acılarına, yoksulluğuna bakıp kendi haline şükretmek ne derece etiktir?
Anlatmaya çalıştığım şey ruhsal sıkıntıların toplum içerisinde "sıkıntıdan, hastalıktan" sayılmaması, psikoloğa gidenlerin deli damgası yemesi! Şükretmemekle suçlanması, "herşeyin var, biraz mutlu ol" şeklinde eleştirilere maruz kalması. Ha biz bilmiyorduk kanka sağol.
Ruhsal problemlerin toplum içerisindeki durumunu, bireylerin psikoloğa gitmeyi şiddetle reddetmelerinden rahatlıkla anlayabilirsiniz.
''Neden psikolojik destek almıyorsun?''
"Deli değilim ben".
Kafa bu ; Psikoloğa gitmek = delilik.
Velhasılıkelam toplumun bu algısı yüzünden psikolojik destek almaktan çekinen, ruhsal problemleri önemsemeyen, problemleri alkol ile çözmeye çalışan alkolik bir nesil yetişmesine sebep olduk. Alkolü, psikoloğa gitmekten çok daha etkili ve ucuz bir materyal olarak gören "echel-i cühela" bir gençlik var önümüzde. Bu eser bizim, hadi kutlayalım.
Hoş bunlar demek değil ki psikolojik destek aldığınızda bütün sıkıntılarınız hop sihirli değnek değmiş gibi yok oluyor. Hayır öyle bir dünya yok ne yazık ki.
(EE KIZIM SEN DE İÇMEN DİYON PSİKOLOGLA DA OLMUYO DİYON NABACAZ)
İş yine sizin içinizde bitiyor. Ne kadar iyileşmek istiyorsunuz? Acı çekmeye, dram yaratmaya alışmış ruhlar bu durumu hep sürdürmek ister. Çünkü insan acıdan ve dramdan beslenir. Tanrılar Okulu'nda geçen şu cümle bu duruma muhteşem bir örnektir: "İnsanların bütün bildiği acı çekmektir. Varoluşlarına bir anlam katar. O zaman yaşadıklarına inanırlar."
Kendimizi uyanır uyanmaz pozitifliğe, mutlu olmaya uyarlıyoruz. Öğleden sonra boşluk hissi ve ağlama kriziyle mücadele ekiplerini arıyoruz; bkz aile ve kankalar.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilPsikoloji insan zihnin kilitli boğumlarında yer alan bir oluşum. Öyle yarıklar oluşuyor ki; aslında çözüm dinlemek ve benzer ilişkilerle varolan realiteye uygulama. Y kuşağı dramatik argümanlarla belli şekillerde kendi sorununu daha da sorunlaştırırken; esas tehlike z kuşağının bu sorunu nasıl problematize edeceği. Sonuç olarak artık yaşantının dijitalleştiği dünyada başka insanların paylaşım havuzları içinde boğularak kaybolan bütünler var.
YanıtlaSil